Luxusní povlečení

Publikováno

22. Listopadu 2014

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Měli jste dlouhý a namáhavý den? Jedna z nejpříjemnějších věcí, která zlepší náladu i po špatném dni, je vyhlídka na ulehnutí do pohodlné, krásně povlečené postele. Dopřejte si kvalitní a hebké , které vám zpříjemní jak noční spánek, tak ranní vstávání. Nabídka je víc než široká. Nevíte, podle čeho vybírat? V následujících řádkách vám poradíme, jak na to.

Pohled do historie

Jako první pokrývky lidé užívali obyčejné kožešiny. S osvojením dovednosti zpracovávání rostlinných vláken se začaly vyrábět textilie. Bavlněná příze byla známá i starým Egypťanům a to již tisíce let před naším letopočtem. Pochopitelně ale v trochu jiné podobě než je naše dnešní bavlna.

V našich krajích bylo ve středověku povlečení přímo luxusem, vyráběné zejména pro královské rodiny a nejbohatší vrstvy šlechticů. S postupným zakládáním nových měst se ložní prádlo šířilo i mezi další vrstvy obyvatelstva a časem se stalo pevnou součástí výbavy dcer řemeslníků i kupců. Ke konci 18. století a v průběhu 19. století, kdy docházelo ke vzniku prvních tkalcovských manufaktur následovaných průmyslovou výrobou textilu, pak nastaly ideální podmínky pro masové rozšíření povlečení takřka do každé rodiny. Naši předci se ale museli smířit s obyčejným, většinou bílým bavlněným nebo lněným ložním prádlem.

V současnosti je povlečení obvyklou součástí našich ložnic. Máme ale opačný problém než naše prababičky – jak si z takového množství materiálů, barev a druhů vybrat to nejvhodnější?

Povlečení a materiály

Přes všechny novinky a inovace zůstává jedničkou na trhu bavlněné povlečení. Ne nadarmo se říká „spát jako v bavlnce“. Bavlna může projít rozličnými úpravami, podle kterých se pak liší název materiálu použitého v povlečení. Jaké materiály jsou tedy pro lůžkoviny nejvhodnější?

  • Klasická hladká bavlna – nejobvyklejší povlečení v našich domácnostech. Vhodná skoro pro kohokoli – ložní prádlo z bavlny je prodyšné, měkké, pružné, savé a příjemné na omak. Bavlna je také pevná v tahu a odolná vůči oděrkám. Dá se často prát bez ztráty své integrity a její životnost je dlouhá. Hodí se do všech ročních období, nechladí a v létě ani příliš nezahřívá. U bavlněného povlečení je také výhodou jeho cena. Jednou z nejkvalitnějších bavlna je mako-bavlna. Jedná je o jakostní hornoegyptskou bavlnu a používá se pro výrobu vysoce jakostních bavlnářských tkanin.
  • Bavlněný satén – je vyrobený z vysoce kvalitní bavlněné příze a díky speciální úpravě je hebký, měkký a s jemným leskem na povrchu, čímž se podobá saténu. Zároveň si ale zachovává všechny vlastnosti bavlny. Pro posílení lesku a kvality materiálu je látka mercerizována. Mercerace je speciální způsob úpravy bavlněných tkanin, výrobky z nich pak vykazují vyšší pevnost a afinitu k barvivům. Povlečení z bavlněného saténu se vyznačuje vynikajícími termoregulačními vlastnosti a je ideální pro použití v zimě i v létě. Je hebké na dotek a nestudí.
  • Bavlněný Jersey – oboulícní úplet, který nevyžaduje žehlení. Je to čistě přírodní produkt, který je příjemný k lidské pokožce a potěší i snadnou údržbou.
  • Len – jedna z nejodolnějších tkanin, využívá se nejčastěji v kombinaci s bavlnou. Je to velmi savý materiál s antibakteriálními vlastnostmi.
  • Damašek – tká se speciálním způsobem z nejkvalitnější egyptské bavlny. Látka je hustá, vetkávané vzory vytvářejí dojem dvou vrstev a umocňují tak nejen vizuální efekt, ale i pocit solidnosti. Speciální povrchovou úpravou pak vzniká také brokátový damašek, jehož vzor je lesklý. Povlečení z damašku můžete prát při vysokých teplotách, barva i tkanina zůstávají dlouhé roky stále stejně krásné.
  • Hedvábí – hedvábí je přírodní látka mimořádné krásy a lesku, jejíž vlastnosti ještě podtrhuje atlasová vazba (jedna ze tří základních vazeb tkanin, vyznačuje se leskem a jemným omakem). Má skvělé termoregulační vlastnosti. Povlečení z hedvábí lze tak využívat celoročně.

V nabídkách výrobců povlečení můžete často najít i kombinace zmíněných materiálů, například , nebo Mako-Brokát-Damašek.

Potisky a barvy povlečení

Při výběru barvy a vzoru povlečení byste se měli řídit i interiérem – vše by mělo ladit. Do moderní ložnice jsou vhodné jednoduché vzory s geometrickými obrazci, stejně tak i střídmé květinové linie. Drobné květinové vzory jsou příhodné pro interiéry s nádechem historie. Barva i styl povlečení by měl ladit s rámem postele, ideálně i s podlahou.

Nebojte se používat pestré barvy, významně oživí váš interiér. Můžete také zvolit odlišné barvy pro vrchní a spodní díly povlečení. Nejdůležitější je při koupi a výběru barev či potisků vnímat pocity, které ve vás budí. Pro děti jsou pak vhodné dětské motivy. Dětem se v oblíbeném povlečení bude dobře usínat.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Matrace   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek
Spánkem strávíme přibližně jednu t..

Číst více

Osvětlení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  
Přestože ložnice slouží primárně ..

Číst více

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

O spánku   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve
Ložnice je místo, ..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více