5 top bavlněných materiálů používaných pro výrobu luxusního povlečení

Publikováno

31. Ledna 2017

Čas čtení

7- 8 minut

Sdílet:

Každodenní povinnosti a starosti dokážou člověka pořádně vyčerpat. Proto je nezbytně nutné, aby měl člověk, kde doplnit své síly. Ideálním prostorem je samozřejmě postel.

 

A co teprve taková postel, která je krásně povlečená v moderním a příjemném ložním prádle? Povlečení je velice důležitou součástí každé ložnice, proto se vyplatí pečlivě vybrat to pravé. Luxusní povlečení dokáže prozářit interiér, ale hlavně bude také příjemné na omak, takže se do postele budete těšit ještě více než obvykle.

 

Zároveň se dočkáte i skvělých vlastností, které u levných povlečení ze supermarketu rozhodně mít nebudete. nabídne výbornou termoregulaci, barevnou stálost, pevnost materiálu a mnoho dalšího. Záleží, jaký konkrétní typ povlečení zvolíte.

Bavlněné povlečení – klasika, která stále táhne

Vývoj jde neustále dopředu. Každý rok se objevují nové a nové materiály. Přesto je bavlna stále velice populární. Bavlněné povlečení patří mezi nejprodávanější ložní prádlo vůbec.

 

Čistá bavlna je zkrátka skvělý materiál. Povlečení z bavlny má výborné termoregulační vlastnosti, takže bude v létě příjemně chladit a v zimě naopak krásně hřát. Rozhodně se v takovém povlečení nebudete zbytečně potit. Bavlna je navíc materiál, který je možné zpracovat do mnoha provedení, vzorů a barev. Proto si v nabídkách prodejců vybere opravdu každý.

 

má i mnoho dalších výhod. Je velice měkké, pružné a příjemné na omak. Zároveň je velice dobře prodyšné a savé, takže se nemusíte bát, že byste se v posteli potili. Nedráždí pokožku a nezpůsobuje žádné alergie. Zkrátka, je to správná volba do každé domácnosti.

 

Nebudeme si však nic nalhávat, i bavlněné povlečení má své nedostatky. Klasické bavlněné povlečení je nutné žehlit. Dříve bylo samozřejmostí, že se vše žehlilo, ale dnešní hospodyňky v tom vidí přítěž. Ono se není čemu divit, doba je uspěchaná a člověk si chce doma raději odpočinout, než ještě žehlit komínky prádla. Pokud se chcete žehlení povlečení vyhnout, vybírejte ze speciálních variant, které žehlení nevyžadují. Do této skupiny patří například pletená varianta Jersey nebo tkaný satén s povrchovou úpravou pro snadné žehlení.

 

Jak už jsme nakousli výše, bavlna může mít různé podoby. Záleží na vstupní surovině, na způsobu úpravy a na mnoha dalších faktorech. Na trhu se dokonce objevují i pouhé napodobeniny bavlny, ale těm se raději vyhýbejte, protože zdaleka nedosahují kvalit pravé bavlny. Satén z egypstké mako bavlny je úplně jiný než jeho náhražka z klasické bavlny nebo dokonce polyesteru. Pokud si chcete dopřát luxus, vybírejte raději výrobky z kvalitní dlouho vlákenné bavlny. Vyplatí se to. Budete si spát jako na zámku.

 

Od chvíle, kdy si lehnete do opravdu kvalitního povlečení, tak už nebudete chtít usínat jinak. Rozdíl je opravdu markantní.

Kouzlo jménem mercerace. Co to je?

Tento unikátní proces vyvinul už v 19. století Angličan John Mercer, po kterém byl tento proces také pojmenován. A jak to vůbec funguje? Látka se ponoří do koncentrovaného louhu sodného, kde vlákna za současného napínání, postupně nabobtnají a jejich ledvinovitý průřez se změní na kruhový. Zmenší se délka vlákna až o 25 %.

 

A k čemu to všechno je? Ku prospěchu věci. Výrobky, které jsou vyrobené z mercerovaného materiálu jsou pevnější, mají větší barevnou stálost a lesknou se, jako kdyby byly vyrobené z hedvábí. Rozdíl mezi klasickým materiálem a mercerovaným je opravdu cítit na první dotek.

Druhy luxusního povlečení z bavlny

Není bavlna, jako bavlna. Během let vznikla celá řada materiálů, které se vyrábí z bavlny, ale zásadně se liší. Proto můžete v prodejnách vidět například bavlněný krep, flanel a mnoho dalších materiálů. Pokud si však chcete dopřát luxus, vybírejte z materiálů, jako jsou satén, jersey, batist nebo damašek. Nejkvalitnější příze z pravé bavlny jsou pak označovány Mako. Proto se v nabídce setkáte s Mako saténem, Mako jersey, Mako batistem a dalšími.

 

Zdaleka nejluxusnější, co můžete na trhu sehnat je povlečení z Mako damašku a švýcarského Premium saténu.

Mako Satén

 

O co se jedná? Není to označení materiálu, ale je to způsob zpracování příze. Díky tomu vznikne hustá bavlnářská tkanina malé hmotnosti, která má celou řadu pozitivních vlastností. Materiál je tkaný v atlasové vazbě z jemných česaných přízí, které byly vyrobené z jakostních druhů dlouhovláknité egyptské Mako bavlny.

 

Abychom to ještě trochu zpřesnily. Tato hustá bavlnářská tkanina má hmotnost okolo 120g/m2. Nutno podotknout, že je opravdu hustá, protože na palec čtvereční bylo použito až 200 nití. Tkanina potěší také hladkým a lesklým povrchem, který dodá povlečení ten pravý nádech luxusu.

 

Materiál prošel také procesem mercerace, o kterém jsme se zmiňovali už dříve. Díky tomu je povlečení z Mako-saténu velice pevné, příjemné na omak, odolné vůči vyblednutí a má lesk podobný hedvábí.

 

Určitě je vhodné zmínit i další fakt o povlečení z Mako-saténu, který ocení zejména hospodyně. může být bezúdržbové. Jinými slovy. Není nutné takové povlečení žehlit.

 

V nabídce najdete mnoho různých variant designu povlečení. Každý si může vybrat podle svého vkusu. Pokud však můžeme dát drobnou radu. V současné době letí abstraktní motivy, které vypadají opravdu hezky.

Švýcarský Premium Satén

 

Povlečení z tohoto materiálu je vskutku luxusní záležitost. Švýcarský satén prémiové kvality je vyroben z hustější příze než Mako satén (Nm 100/1). Má lesk podobný pravému hedvábí, pevnější tkaninu a zároveň je až neuvěřitelně měkký a hebký.

 

neelektrizuje, nezatrhává se a ani neklouže. Zároveň se můžete těšit z bezkonkurenčních termoregulačních vlastností. Materiál je navíc savý a prodyšný. Zkrátka skvěle se hodí do každého ročního období.

 

I tento materiál prochází procesem mercerace, takže se můžete těšit ze skvělých vlastností. Pokud si vyberete povlečení ze Švýcarského prémiového saténu, rozhodně neprohloupíte. Jedná se o materiál, který se řadí mezi nejlepší v celé Evropě.

Mako Jersey

 

Maximální pohodu pro spánek za přijatelnou cenu. Tak by se stručně dalo charakterizovat povlečení v úpravě Mako Jersey. Jedná se o luxusní ložní prádlo, které bylo vyrobené z velice kvalitní bavlněné příze.

 

Když si pořídíte toto luxusní povlečení, můžete se těšit na mnoho skvělých vlastností. Povlečení je mírně roztažné a elastické. Zároveň je také nemačkavé a velice příjemné na omak. Mezi přednosti patří také měkkost a úžasná prodyšnost. Pokud bychom měli hovořit o povrchu je buď úplně hladký, nebo lehce členitý. Záleží na konkrétním provedení.

 

není nutné žehlit, takže odpadá jedna zdlouhavá domácí činnost. Každý zájemce o toto povlečení jistě uvítá velice dlouhou životnost.

 

Zárukou kvality je použitý materiál. Konkrétně 100% čistá egyptská bavlna, která je pletená do oboulícního úpletu. Hmotnost materiálu je 140g/m2. Díky těmto faktorům má povlečení v provedení Mako Jersey vysokou tvarovou stálost.

 

Protože se jedná o luxusní povlečení, příze opět prochází zušlechťovacím procesem mercerace. Z tohoto důvodu je nepatrně dražší než klasický bavlněný Jersey, ale zas má mnoho skvělých vlastností, do kterých se zaručeně vyplatí investovat nějakou korunu navíc.

Mako Damašek v kombinaci s Brokátem

 

Kdo nezná Damašek, jako by nežil. V současné době to už je obchodní značka. Povlečení z Damašku (případně Mako Damašku) je pojem, který je znám po celém světě. Je to označení pro (nejčastěji) jednobarevné povlečení s kontrastními vzory.

 

A jak vlastně takové vzory vznikají? Svůj podíl na tom má osnovní a útková vazba, která se střídá. Proto jsou na povrchu vždy vidět jen osnovní nebo příčné útkové nitě. Výsledek vypadá tak, že plochy vzorů jsou na okrajích hrubě odstupňovány a kontrastují světle nebo tmavě s hladkým podkladem.

 

Damašek člověk zkrátka pozná na první pohled. Je to určité vzhledové specifikum, které je však velice oblíbené. Původně se tato variace povlečení vyráběla z hedvábných nebo lněných přízí. V současné době se častěji používá příze z mercerované bavlny. I v tomto případě platí, že možností je více. Nejkvalitnější a zároveň nejdražší damaškové povlečení se vyrábí ze stoprocentní egyptské Mako bavlny, která prošla procesem mercerace. Taková příze nese označení Mako Damašek a povlečení z ní se řadí mezi nejluxusnější výrobky, ale také do vyšší cenové kategorie.

 

Cena však naprosto odpovídá kvalitě. se stane nedílnou součástí vaší ložnice a už ho nikdy nebudete chtít vyměnit. Barevná i tvarová stálost je úžasná, takže i po mnoha vypráních bude povlečení vypadat stále jako nové. Spolehnout se můžete také na výtečnou prodyšnost a savost. Zkrátka v povlečení ve variantě Mako Damašku se budete cítit skvěle v létě i v zimě.

 

Kdo si potrpí na opravdu velký luxus, může si sehnat povlečení, ve kterém je kombinován Mako Damašek spolu s Brokátem. Kdo by snad nevěděl, tak jen připomeneme, že Brokát je označení pro těžkou, ale za to bohatě vzorovanou tkaninu se třpytivými nitěmi.

 

Větší, složitější a barevné vzory se dají tkát jen s žakárovým ústrojím.

Mako Batist

 

Pokud bychom se ohlédli do historie, vyráběl se Mako Batist zejména z přírodního hedvábí. Dnes se k výrobě používá hlavně jemná bavlněná příze s 40-50 osnovními a 30-40 útkovými nitěmi na centimetr.

 

Povlečení v provedení Mako Batist se perfektně hodí pro péřové lůžkoviny. Povlečení tohoto typu jsou totiž vyráběná z tkané plátnové vazby, takže skrze povlečení neprojde ani to nejmenší prachové pírko. Tento typ povlečení má i další skvělé výhody. Povlečení ve variantě Mako Batist je možné sušit v sušičce. Navíc se velice snadno žehlí, takže udržovat takové povlečení je prostě hračka.

 

Pozor musíte dát pouze při praní. Je nutné dodržovat pokyny, které jsou na etiketě. Některé barvy a typy je možné prát na  40°C, jiné na 60°C. Proto je nezbytné číst doporučení.

 

Povlečení v provedení Mako Batist je vhodné pro každého, kdo má rád lehký a svěží styl. Přestože se jedná o hustě tkanou 100% bavlnu v plátnové vazbě, výsledné povlečení je velice vzdušné a lehké. Ideální na léto. Nutno podotknout, že povlečení může prosvítat.

 

Zkrátka je to luxusní povlečení, které je příjemné na dotyk a potěší mnoha skvělými vlastnostmi.

 

 

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Matrace   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek
Spánkem strávíme přibližně jednu t..

Číst více

Osvětlení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  
Přestože ložnice slouží primárně ..

Číst více

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

O spánku   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve
Ložnice je místo, ..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více